20. maj, 2017

Cyril Hellman - ja men vem är han egentligen?

Första gången jag träffade på Cyril så berättade han om ett filmmanus för tv som han försökte sälja in och han trodde stenhårt på det. Han förklarade att han även skrivit böcker, och musikartiklar. Eftersom jag följt svensk musikjournalistik sedan 1980 så letade jag i bakhuvudet, och just det, Cyril skrivit om rockmusik i SvD. Klart bättre än Andres Lokko, som var lite väl pretentiös, det var ju ändå bara pop som Lokko skrev om. Cyril bevakade också New York-scenen på den tiden. 

Jag visste inte då att även han var bekant med författaren, dramatikern Stig Larsson. Men snart så korsades våra tre vägar på Stigs och min stamkrog. Om det är Cyrils stamkrog låter jag vara osagt... 

Musikartiklar, recensioner, romaner, dokumentärromaner, diktsamling, podcastproducent, filmmanus, seriealbum, krigsskildringar, har Cyril Hellman producerat under åren. 

Olle Ljungström har han haft som inneboende, han har blivit beskjuten av IS, legat på rehab, skrivit tjocka romaner - man kan säga att Cyril är produktiv och aldrig viker för det utmanande. För hur många av oss skulle komma på tanken att åka till Syrien och involvera sig i rebelltrupper som slåss mot IS varje dag? Inte många va? Men det gjorde Cyril.

Hör hans historia i nya avsnittet nr 7 idag.