6. apr, 2017

"Fiskarna i haven" men vad har Idde Schultz gjort sen?

 

Jag älskar ju sångerskor, så är det bara. Troligen för att jag bara lyssnade på manliga sångare den första perioden i mitt musikliv. Förutom Blondie och Pretenders då. Senare kom Kate Bush in i mitt liv. Men i det stora hela så var det 95% manliga sångare i min skivsamling. Tills en musikerkollega – Nille i Vega – sa åt mig att anstränga mig lite. Även om Blondie och Pretenders hade lagt av för länge sen, så fanns det ju massor av nya yngre generationer sångerskor. Jag lydde Nilles råd. 

 

Började min ökenvandring mot oasen. Och fann Marit Bergmans debutskiva. Utgiven på eget bolag! Letade vidare och fann Concretes, Laleh, Frida HyvonänGarbageLucinda Williams, med flera och allt var frid och fröjd i mitt musikliv. Så ja: jag älskar sångerskor! 

 

Idde Schultz då? Jo min historia med henne började 1984. Var ett stort Reeperbahn-fan och på deras sista album ”Intriger” sjöng plötsligt Olle duett med en tjej. Vilket aldrig hade hänt tidigare. Låten heter ”Det var så länge sen” och jag slet i innerfodralet (ja detta var vinyltiden), för att se vem den coola sångerskan var. Det var Idde som sjung duetten! 

 

Sen dök hon upp på flera skivor som jag köpte. Imperiet ”Synd” och Docenterna ”Söderns ros” till exempel. Gillade hennes röst. 1992 gick jag på audition som basist för hennes band Torpederna. Fikade innan. Idde höll en ganska låg profil. De sångerskor som jag hade träffat tidigare, som musiker och privat, hade pratat oavbrutet. Inte Idde.  

 

Provspelningen gick åt helvete, hade inte lärt mig en enda låt, tänkte väl att det ordnar sig ändå, hade ju ändå spelat, turnerat i tio år vid den tidpunkten. Det gjorde inte så mycket för strax efter blev jag medlem i Tequila Girls, som hade en Europaturné bokad, så jag hamnade rätt till slut ändå. 

 

1995 läste jag att Idde skulle ge ut ett soloalbum och samarbetade med min favorit Staffan Hellstrand, och det blev en megahit med ”Fiskarna i haven”. Älskade skivan, inte minst ”Småstadsskvaller” och ”Högre marker”.  

 

På 2000-talet lyckades min kompis Johnny rocker, få mig att upptäcka Lars Winnerbäck. Rätt sent, tror det var låten Söndermarken som till slut fick mig på fall. Mycket körer. Javisst: Idde Schultz igen. 

 

Men 2006 var det över i Hovet, och vad har Idde gjort sen dess? Det ville jag ta reda på i min podcast. Märkligt nog var hon och jag i samma civila bransch numera. Vi har barn i samma ålder. Dessutom hade vi gemensamma favoritartister som David Bowie och till och med samma favoritalbum i hans fall. BlondiePretenders var andra. Vi hade hängt på Ritz samtidigt.  

 

Ja det är märkligt hur våra vägar ibland gått parallellt utan att vi vetat om det… Eller som Blondies albumtitel säger: Parallell Lines… 

 

Så lyssna. Här är den. Idde Schultz historia! Enjoy kära podast-lyssnare. 

 

/Thomas  

 

på tåget mot Örebro torsdagen den 6 april 2017.