9. dec, 2016

Eggstones historia och framtid?

På vägen ner till Malmö ösregnade det. Sedan en vecka hade jag drabbats av svår ögoninfektion vilket syns på fotona, men jag åkte ändå. Under ett stopp på resan skulle jag pinka i skogen och upptäckte att det var hål i skon... Jag kunde bara skratta, eller hur? Ögoninfektion och hål i skon när det ösregnar, lagen om alltings jävlighet.

Väl framme på hotellet upptäckte jag att rummet var så litet att det inte gick att spela in podcasten där. Kvickt ner till receptionen och bad om ett utrymme med bra akustik och inga störande gäster. Turen återvände och receptionisten behandlade mig nästan med vördnad då jag kom från Stockholm och skulle träffa Per Sunding i Eggstone. Hon fixade fram en lounge där vi kunde spela in.

Regnet öste ner och jag visste att Per skulle vidare för att se Malmö FF senare under eftermiddagen, så mina nerver var som fiolsträngar.

Kontexten i musiksverige 1992 var band som Atomic Swing, Sator, This perfect day, Wannadies, Popscicle, Pontus & Amerikanerna, Magnus Johansson, Easy, m.fl. Från UK kom Happy mondays, Charlatans, Stone Roses.  

Britindie och manchestergroove var det som gällde. 

Eggstone hade givitvis också lyssnat på de brittiska banden, men hade snart en egen stil. Redan på debuten In San Diego, (en ep var dock släppt innan) finns hitlåten "Sun King" som vi pratar om i intervjun. Och den låter som inget annat band. Jag älskar Pers sångröst som påminner om Robert Smiths dito. Patrik som gitarrist var även han personlig och vävde in jazzinfluenser och undvek ofta solon för att istället arra låtarna på ett spännande sätt. Maurits på trummor svängde som fan.

 

Jag träffade Per Sunding på mitt hotell i Malmö en regnig lördag i oktober 2016. Eftersom senaste skivan kom 1997 och de släppte en ny låt i april på Spotify, så var jag nyfiken och jag hade varit ganska dyster efter 1997 då jag märkte att bandet inte skulle följa upp sin tredje fantastiska skiva "Vive la Difference". Vars vackra omslag vi avhandlar en bit in i samtalet.

Övriga medlemmar är Patrik Bartosch gitarr, och Maurits Carlsson trummor. De har haft samma sättning i hela karriären. Förutom Eggstones låtar så har jag alltid haft stor respekt för Per som basist. Teknisk och alltid ett groove, samtidigt som han sjöng, vilket är en stor bedrift. Inte många klarar att spela svängig bas och sjunga samtidigt. De få som klarat det i musikhistorien är endast Sting, Phil Lynnot, annars är det gitarr som sångarna brukar hantera.

Fotona är från Eggstones studio Tambourine, där jag var på fest under kvällen, och på skivomslaget till sista skivan, så kolla in omslaget så ni förstår vad jag och Per pratar om i säkert 5 minuter:)

I mars 2017 kommer Eggstone spela live i Malmö, vilket Per pratar om i slutet av intervjun.

Here we go!!!